Att sköta skägget

Eftersom skägget numera är en av männens viktigaste accessoarer är det viktigt att sköta sitt skägg på rätt sätt. Det första man bör tänka på är sin ansiktsform. Män med en oval eller smal ansiktsform rekommenderas att trimma håret vid undersidan av hakan för att nå en bra balans. Män som har en rundare ansiktsform rekommenderas istället lämna mer hår på hakan för att få fram en bra längd.

Det som dock kanske är det viktigaste är att tvätta och kamma skägget varje eller varannan dag. Man bör använda vanligt hårbalsam först, vilket resulterar i att skägget mjuknar upp och därefter kammar man ut skägget. Samtidigt bör man även kontrollera efter udda hårstrån om man vill att skägget ska se så bra ut som möjligt. Vid behov kan dessa rakas av med rakhyvel, men man bör alltid tänka på att raka medhårs.

För de som endast har skäggstubbar spelar redskapen en speciellt stor roll. Det rekommenderas att man använder en justerbar trimmer som högst lämnar kvar 3 millimeter av skägget. Var noggrann och pausa gärna ofta för att kontrollera att skägget ser ut som det ska, eftersom det är lättare att korrigera flera små fel än ett stort misstag.

Något flera barberare rekommenderar är att inte använda en traditionell aftershave. Detta beror på att spriten kan torka ut huden och därför bör man istället använda de som inkluderar ordet “balm” eller liknande, då de är mjukare och återfuktar huden.